Pazar, Ekim 21, 2012

Gloomy Sunday


Pazar günü ile ilgili ne yazsam diye aranırken önce şarkıyı, sonra filmi , sonra da filmin hikayesini buldum ...
Vikipedi de şöyle geçiyor ;

Gloomy Sunday' (Macarca:Szomorú Vasárnap, Türkçe: Kederli Pazar) Macar besteci Rezső Seress tarafından 1933'de bestelenmiş bir eserdir.
Eser, Seress tarafından eski sevgilisine ithaf edilmiş, fakat I. Dünya Savaşı'nın yarattığı duygusal çöküntüyü henüz atlatamamış olan Avrupalı dinleyiciler tarafından çok çabuk benimsenmiştir ve gerek sözlerindeki gerek melodisindeki kasvet yüzünden intiharlara bile sebep olmuştur.
Şarkı yayınlandıktan kısa bir süre sonra eserin ithaf edildiği kadın başta olmak üzere, parçanın kasvetine kapılan çoğu kişi,hatta 11 Ocak 1968'de besteci Rezső Seress bile intihar etmiştir.
1940'lı yıllarda eserin ünü Avrupa'yı aşmış, Amerikalı dinleyicilere kadar ulaşmıştır. Avrupada'ki örneklerinden farksız olan intihar vakaları üzerine şarkının radyolarda çalınması yasaklanmış fakat bu durum II. Dünya Savaşı yıllarının popüler şarkılarından olmasına engel olmamıştır.

Kederli Pazarı 1934 ten bu yana yorumlamayan kalmamış demeliyim .:) ben hepsini dinlemedim ama Portishead yorumunu çok beğendiğimi söylemeliyim... tabi ki film de merakla izlenecekler listesine alındı ...
Yeni bir hafta başlangıcın da güzel biten bir pazar olsun diyorum ..  


Portishead - Gloomy Sunday

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Sakin Sakince...

gul dedi ki...

:)oldukca ...